Alergény

Alergény obsiahnuté v jedlách

Povinnosť označovať prítomnosť alergénov v potravinách vyplýva zo Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/89/ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2000/13/ES, pokiaľ ide o označovanie zložiek prítomných v potravinách a z Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 — 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca označovanie potravín (v znení výnosov č.1761/2005-100, č. 3069/2005-100, č. 3493/2005-100 a č. 2319/2007-100). Vyššie citovaný výnos ustanovuje požiadavky na označovanie potravín uvádzaných do obehu pre konečného spotrebiteľa, ako aj pre reštaurácie, nemocnice, jedálne a ostatné zariadenia spoločného stravovania. Preto sa táto povinnosť vzťahuje aj na prevádzkovateľov zariadení školského stravovania. Každý prevádzkovateľ musí zabezpečiť pre konečného spotrebiteľa informáciu, či príslušná potravina alebo pokrm pripravený z takejto potraviny obsahuje zložku, ktorá môže spôsobiť alergickú reakciu.

9/2007100).

Systém označovania je uvedenie príslušného čísla pri názve jedla podľa rozdelenia na :

1 obilniny, 2 kôrovce, 3 vajcia, 4 ryby, 5 arašidy, 6 sójové zrná, 7 mlieko, 8 orechy, 9 zeler, 10 horčica, 11 sezamové semená, 12 kysličník siričitý a siričitany.

Popis :

 1. Obilniny obsahujúce lepok

(t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda,  kamut alebo ich hybridné odrody) a výrobky z nich okrem:alergen

a)  pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy

b)  pšeničných maltodextrín

c)  jačmenného glukózového sirupu

d)  obilnín používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu
poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje.

2. Kôrovce a výrobky z nich.

3. Vajcia a výrobky z nich.

 4. Ryby a výrobky z nich okrem:

a)  rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov a karotenoidových prípravkov

b)  rybacej želatíny alebo rybacieho gleja používaných na čírenie piva a vína.

 5. Arašídy a výrobky z nich

 6. Sójové zrná a výrobky z nich okrem:

a)  úplne rafinovaného sójového oleja a tuku(1)

b)  prírodných zmesných tokoferolov(E 306), prírodného D-alfa-tokoferolu,
prírodného D-alfatokoferolacetátu, D-alfatokoferolsukcinátu sójového
pôvodu,

c)  fytosterolov a esterov fytosterolov získaných z rastlinných olejv sójového
pôvodu

d)  fytostanolesteru získaného zo sterolov rastlinného oleja sójového pôvodu.

 7. Mlieko výrobky z neho (vrátane laktózy) okrem:

a)  srvátky používanej na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu.

b)  laktitolu.

8. Orechy

( t.j. mandle (Amygdalus communis L.), lieskové orechy (Corylus avellana), vlašské orechy (Juglans regia), kešu (Anacardium occidentale), pekanové orechy (Carya illinoiesis (Wangenh).K. Koch), para orechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamové orechy a queenslandské orechy (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich ) okrem:

a)  orechov používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu  určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje.

 9. Zeler a výrobky z neho.

10. Horčica a výrobky z nej

11. Sézamové semená a výrobky z nich.

12. Kysličník síričitý a síričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10mg/liter vyjadrené  ako SO2.

13. Vlčí bôb a výrobky z neho

14. Mäkkýše a výrobky z nich

Príklad označovania alergénov v jedálnom lístku:

č. Názov jedla                                        objem/g                     gramáž jedla     alergény

1. Polievka Fazuľková kyslá, chlieb   0,35/40                                                      1,7

2. Hovädzie mäso varené, kôprová omáčka, knedľa         100/200/160       1,3,7

Polievka Fazuľová kyslá obsahuje podľa príslušného označenia „ alergény „ : 1. Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda,  kamut alebo ich hybridné odrody) a výrobky z nich, 7.Mlieko výrobky z neho (vrátane laktózy)

Hlavné jedlo č1 teda obsahuje podľa príslušného označenia „ alergény „ : 1. Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda,  kamut alebo ich hybridné odrody) a výrobky z nich, 3.Vajcia a výrobky z nich, 7. Mlieko výrobky z neho (vrátane laktózy)